Itsensä kehittäminen

Itsensä kehittäminen

Itsensä kehittäminen tarkoittaa uusien taitojen opettelua, oman asenteen "korjaamista", tiedon ja ymmärryksen lisäämistä sekä itsensä syvällistä tuntemista. Tällä sivulla käsitellään, mitä kaikkea itsensä kehittäminen pitää sisällään, miksi se on tärkeää ja miten voit aloittaa kehittämään itseäsi.

Miksi itsensä kehittäminen on tärkeää?

Tulet varmasti saavuttamaan enemmän asioita, kun kehität itseäsi. Itsensä kehittäminen kasvattaa sinua henkisesti, parantaa itseluottamusta, kehittää sosiaalisia taitoja ja näin ollen auttaa sinua myös kommunikoimaan paremmin ihmisten kanssa. Itsensä kehittäminen on tärkeää myös työelämässä, sillä uusien taitojen ja osaamisen hankkiminen voi johtaa parempiin työmahdollisuuksiin. Itsensä kehittäminen parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti.

Mitä asioita itsensä kehittämiseen kuuluu?

Fyysinen hyvinvointi

Fyysisen hyvinvoinnin kehittämisessä olennaista on liikunta, ruokavalio, uni ja päihteettömyys. Tavoitteistasi riippuen valitse jokin liikuntamuoto, jota pidät kiinnostavana ja joka tuntuu motivoivalta. Liikunnan lisäksi kehitä ruokavaliotasi terveellisemmäksi. On tärkeää myös muistaa sekä kehosi, että mielesi tarve saada riittävästi lepoa. Kun kehität itseäsi, sinun täytyy keskittyä myös uneen. Mene riittävän ajoissa nukkumaan ja yritä parantaa myös unen laatua. Myös päihteettömyys on tärkeää fyysisen hyvinvoinnin kannalta!

Henkinen hyvinvointi

Tärkeitä asioita henkisen hyvinvoinnin kehittämisessä ovat meditointi, positiivinen ajattelu, itsekuri sekä tunteiden hallinta. Meditointi on taito, joka jokaisen kannattaa opetella. Sillä on monia positiivisia vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin. Säännöllinen meditaatio vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä, lievittää ahdistuksen ja masennuksen oireita, lisää itsetuntemusta sekä tietoisuutta ja voi jopa parantaa unen laatua. Positiivinen ajattelu on myös tärkeää tavoitteiden saavuttamisessa ja ylipäätään elämässä. Pyri näkemään haasteet mahdollisuuksina ja epäonnistumiset opettavaisina kokemuksina ja ennen kaikkea usko siihen, mitä teet.
Itsekuri on yksi tärkeimpiä osa-alueita itsensä kehittämisessä, sillä moni asia perustuu siihen. Hyvä itsekuri auttaa luomaan uusia tapoja sekä rutiineja, mistä itsensä kehittämisessä pitkälti onkin kyse. Se myös mahdollistaa tavoitteiden saavuttamisen ja helpottaa sitä. Jos ajattelet, että sinulla on huono itsekuri niin ei hätää, myös sitä voi kehittää paremmaksi!

Ammatillinen kehitys

Ammatillisessa kehityksessä on kyse siitä, että pyritään eteenpäin työelämässä tai yrittäjyydessä. Avainasemassa on oma-aloitteinen opiskelu ja osaamisen päivittäminen. Omaa osaamista on hyvä kehittää kirjojen ja podcastien avulla, tämä sopii etenkin yrittäjille.

Tavoitteet ja ajanhallinta

Tavoitteiden määrittäminen on tärkeää, jotta saat selkeän vision siitä, mihin olet menossa. Pelkkien isojen ja "lopullisten" tavoitteiden asettamisen lisäksi on erittäin tärkeää asettaa myös välitavoitteita. Välitavoitteet voit asettaa esimerkiksi viikon tai kuukauden välein, näin pidät yllä edistymistäsi ja ennen kaikkea motivaatiota, joka on tärkeää tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Välitavoitteiden avulla voit myös seurata edistymistäsi ja saat hyvän käsityksen siitä, teetkö asioita oikein ja menetkö oikeaan suuntaan. Ajanhallintaa pitää myös opetella, jos haluat olla tehokas ja saavuttaa asioita nopeammin. Tunnista, mitkä ovat tärkeimmät tehtävät sinun tavoitteidesi kannalta ja priorisoi ne muiden asioiden edelle. Tee tehtävälistoja viikoille tai päiville ja määritä myös jokaiselle tehtävälle aikaraja. Kun teet keskittymistä vaativaa työtä, minimoi kaikki häiriötekijät ja keskeytykset. Laita puhelimen ilmoitukset pois tai jätä se kokonaan toiseen huoneeseen. Muista myös tauot ja lepo!

Kuinka aloittaa itsensä kehittäminen?

1. Aloita määrittämällä tavoitteet ja kirjoita ne ylös. Mieti mitä haluat saavuttaa. Tavoitteet auttavat sinua pysymään motivoituneena.

2. Arvioi vahvuutesi ja heikkoutesi. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, missä on vielä kehitettävää.

3. Kehitä taitojasi. Jos haluat vaikkapa perustaa yrityksen, mieti mitä taitoja tulet tarvitsemaan ja opettele niitä. Hyviä tapoja uusien taitojen opetteluun on esimerkiksi kirjat, podcastit ja YouTube-videot.

4. Lukeminen ja tiedon hankkiminen: Lukeminen on erittäin hyvä tapa hankkia uutta tietoa ja laajentaa ajattelua. Lue erilaisia kirjoja, artikkeleita ja blogeja aiheista, jotka kiinnostavat sinua.

5. Huolehdi fyysisestä kunnosta. Mentaalisen puolen lisäksi on tärkeää huolehtia säännöllisestä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös riittävä uni on isossa roolissa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Miten saavutat pysyvää kehitystä?

Itsensä kehittäminen on jatkuva prosessi. Pysyvä kehitys vaatii jatkuvaa oppimista ja sitoutumista tavoitteisiin, jotka olet asettanut. Haasteet kuuluvat matkaan, mutta muista olla kärsivällinen. Aseta säännöllisesti uusia tavoitteita, haasta itseäsi ja arvioi kehitystäsi. Keskustele myös muiden sellaisten ihmisten kanssa, joille itsensä kehittäminen on tärkeää. Jakamalla kokemuksia samankaltaisten ihmisten kanssa voi oppia paljon uutta ja saada inspiraatiota.

Takaisin blogiin